Frequently Asked Questions

09 2026-10

If a pedestrian is fully at fault, do motorists still need to compensate them?

When a pedestrian is fully at fault, a motor vehicle may still be liable for no more than 10% of the compensation; even if the motor vehicle is not at fault, it must still pay compensation within the no-fault limit, except in cases where the pedestrian intentionally collides with the vehicle. The specific liability and evidence will depend on the actual circumstances of the accident.

Learn more >
09 2026-10

Is an electric vehicle considered a motor vehicle if it hits someone?

When determining whether an electric vehicle counts as a motor vehicle in the event of a collision, the key factor is whether it exceeds the regulatory standards (e.g., a speed of over 25 km/h or a vehicle weight of over 55 kg). If the vehicle exceeds these standards, it may be classified as a motor vehicle, and the owner must obtain a license, purchase insurance, and assume liability in accordanc...

Learn more >
09 2026-10

How to compensate for traffic accidents with equal liability?

In the event of a traffic accident involving equal liability, the full amount shall first be compensated within the limits of compulsory motor vehicle liability insurance, and the remaining amount shall be shared at a ratio of approximately 50%; it is recommended to keep the accident identification documents, receipts, and appraisals, and to settle the claim or initiate litigation in a timely mann...

Learn more >
09 2026-10

How to choose between buying a house with full payment and buying a house with a loan?

There are advantages and disadvantages to buying a house with a full payment and with a loan: buying with a full payment saves on interest and preserves capital, while buying with a loan ensures liquidity and monthly payments. When making a choice, one should consider the cost of capital, income stability, and investment opportunities. It is recommended to calculate the interest rate difference be...

Learn more >
09 2026-10

When parents contribute funds to purchase a house, is it considered a gift or a loan?

When parents contribute funds to purchase a house, the key question is whether it constitutes a gift or a loan. The decisive factor lies in whether there is a clear intention and written evidence at the time of the contribution. If the house is registered under the name of the parents' child, it is generally considered a gift. However, if the agreement is unclear, disputes may arise, so it is reco...

Learn more >
09 2026-10

After getting married, if a house is bought in only one person's name, is it considered a jointly owned property?

After marriage, the purchased house is generally considered a jointly owned asset of the couple, even if it is registered under only one spouse's name. However, if the house is purchased entirely with one spouse's premarital assets and registered under their name, it may be deemed as a personal asset, depending on the actual contribution and the agreement between the spouses.

Learn more >
09 2026-10

How to confirm the ownership of the property held on behalf of others?

The core of establishing ownership of the property held on behalf of others lies in proving the agreement to hold the property in another's name and the actual investment. According to Article 234 of the Civil Code, one can request to confirm the rights; if the nominal owner disposes of the property without authorization, one can claim for its return from the non-bona fide purchaser. It is recomme...

Learn more >
09 2026-10

Is there any legal risk in buying a house under someone else's name?

There are high risks in buying a house under someone else's name: the agreement may be invalid due to evading policies or violating public order and good customs, and the nominal owner may dispose of the property without authorization, making it difficult to recover if the third party acted in good faith; the actual rights holder needs sufficient evidence to be registered as the owner.

Learn more >
09 2026-10

If the school district quota has been filled, can I check out of the hotel?

Whether the buyer can withdraw from the contract if the school district quota is occupied depends on the contractual provisions and whether the seller has committed fraud; if the school district quota is hidden or occupied as a transaction condition, the buyer can rescind the contract, request a refund, and seek compensation. The key lies in the evidence of the contract and the seller's promises.

Learn more >
09 2026-10

Do sellers of haunted houses have to disclose this information?

The seller of a haunted house has a disclosure obligation based on the principle of good faith; if the seller knows about the unnatural death but conceals it, it constitutes fraud, and the buyer can rescind the contract, return the purchase price, and claim compensation. The key is to prove that the seller knew about it and failed to disclose the information.

Learn more >
09 2026-10

Can I claim compensation if the seller conceals water leakage in a second-hand house?

If the seller conceals water leakage in a second-hand house, the buyer can claim to rescind the contract, return the purchase price, and claim compensation for losses; according to the provisions of the Civil Code on the guarantee of quality defects and the rescission of fraudulent contracts, the key is to prove that the seller knew about the problem but failed to inform the buyer. It is recommend...

Learn more >
09 2026-10

Is the tax on a house that has been owned for five years the lowest?

The "five-year rule" usually results in the lowest tax burden: no personal income tax or value-added tax is levied; however, the deed tax is still paid according to the area and number of units, which is not a zero tax. The assessment is based on the property appraisal and the family's housing situation.

Learn more >
09 2026-10

How is overtime pay calculated for piece-rate wages?

For piece-rate workers who extend their working hours after completing their quotas, overtime pay shall be paid at not less than 150%, 200% and 300% of the piece-rate unit price; the piece-rate system does not exempt them from the obligation to work overtime.

Learn more >